2013. február 4., hétfő

Könyvajánló: Tisza Kata – Reváns


A férfiak, akiket szerettem, mind elhagytak. Akiket nem szerettem, én hagytam el. Az a férfi nincs, és ha van, már nem is kell.”

Olvastam egy könyvet. Érdekeset, szórakoztatót, elgondolkodtatót. Kizárólag azért, mert az új könyvek polcán volt a könyvtárban. Zöld és piros. Domináns színek, s közülük kivilágított egy csinos lány elszánt tekintete. Talán ez volt, ami legelőször megfogott. Aztán maga Kata fogott meg. A fülszöveg beszédes és figyelemfelkeltő, amilyen maga a könyv is.
Férfiak és nők. Örök harc, amely sosem ér véget, ahol persze akadnak győztes csaták is. Örök téma, melyet az irodalom számlálatlan sok alkotója megragadott már, meg is fogalmazott a saját nyelvén, gondolatait szavakba öntve, kisebb-nagyobb sikerekkel.
Ám az a mód, ahogy a kortárs irodalom egyik fiatal képviselője körüljárja a kérdést, igazán egyedülállónak tekinthető.
Tisza Kata egyedi stílusa kétféle hatást válthat ki az olvasóból: gyűlöli, sárba tiporja, messzire kerüli, vagy – és szerintem ez a valószínűbb – imádja, újra és újra elolvassa, mert egyszerűen muszáj, és ajánlja másoknak.
A könyvben egy nagyvilági életet élő, budapesti kalandornő életéről és viharos kapcsolatairól kaphatunk egy csaknem átfogó keresztmetszetet. Egy, a magyar média körökben forgó újságírónő, aki sosem nyugodhat, hiszen vagy menekül a bizonytalanságba, vagy kihátrál a biztosból. A szerző érdekes látásmódja és az, ahogyan azt szavakba önti, egy olyan elegyet képez, amely mindannyiunkra érvényes lehet; vagy így vagy úgy, de magunkat is megtalálhatjuk a sorok között, a sorok mögött. Megjelenik többek között, a gyűlölt, mégis imádott rossz fiú, akitől minden gaztette után is képtelenség szabadulni; az ex-pasi az idegesítő, apró rigolyáival; a bekattant pszichológus; a kiégett irodalmár; és a világ minden táján megtalálható lerázhatatlan „lúzer”.
Tisza Kata könyve - saját bevallása szerint - nem kevés önéletrajzi ihletettséget tartalmaz jó sok fikcióval keverve, több emberből összegyúrva egy-egy könyvbéli karaktert. Mégis talán pont ennek a kritériumnak kell megfelelnie, ahhoz, hogy egy bármikor és bármilyen életstílusú világban örökérvényűvé válhasson a könyvben megjelenő szituációk és azok mondani valója .
Meglátásom szerint a könyv egyfajta Sex és New York adaptációnak tekinthető, hiszen három pont a biztos benne: „a férfiak, a szex és a főváros”. A történetek azonban, kisebb-nagyobb novellák formájában, nem a szingli lét örömeit és előnyeit akarják bemutatni, mint ahogy azt Carrie Bradshaw teszi rovatában, épp ellenkezőleg: a párra találás nehézségeit, áldozatait, és végül a remény utolsó lélegzetvételét is.
Egyfajta ambivalencia az, ahogyan a főszereplő „Kata” viszonyul a férfiakhoz hiszen „írásaiban gyakran könyörtelen a hőn imádott férfiakkal, kifacsarja lelküket, boncolgatja szavaikat, méricskéli gesztusaikat, hogy végül megbocsátó lehessen velük, miközben odaveti magát azoknak, akik majd csúnyán kihasználják, félredobják, akikkel elképzelhetetlen az élet, és mégis kellenek.
Talán furcsa lehet, de rólunk szól és nekünk. A lelkünk mélyén ugyanilyenek vagyunk, vagy talán még ilyenebbek.
Én hagytam, hogy Tisza Kata rajtam is Reváns-ot vegyen. És te?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése